MAGAZÍN / Gastronomie

Popis: Ilustrační foto.
Ilustrační foto.
16.5.2017

Kolik soli ukrývají sušenky a oplatky?

Většinu soli přinášejí do těla zpracované potraviny. Časopis dTest nakoupil 30 druhů balených sušenek a oplatek, aby zjistil, na které si dát kvůli vysokému obsahu skryté soli pozor. Ukázalo se, že vanilkové oplatky mohou být dokonce stejně slané jako solené arašídy.

Slaná chuť je "návyková" – postupně otupuje naše chuťové pohárky, a proto pro stejné chuťové procítění potřebujeme větší množství soli. To je spojeno se zdravotními problémy: zadržuje se voda v těle – vznikají otoky, vysoký krevní tlak, může být problém i s ledvinami, pokud je zároveň malý příjem draslíku… „Balené sladké trvanlivé pečivo patří mezi podstatné skryté zdroje soli. Navíc se může významně podílet na jejím příjmu u dětí,“ vysvětluje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest. Ten nakoupil 30 druhů balených sušenek a seřadil je podle rostoucího podílu soli. „Sladkosti v našem srovnání ukázaly, že obsah soli se v různých výrobcích stejné kategorie může výrazně lišit. Za příklad poslouží Opavia Zlaté oplatky s lískooříškovou náplní, které s 0,4 % soli patřily k nejméně slaným. Naopak vzhledově jim podobné Schär Gluten free Wafers alla vaniglia s 1,4 % soli byly nejslanější. Konkrétně jde o stejné množství soli, jaké najdeme například u slaných arašídů,“ konkretizuje Hoffmannová. „Liší se však i téže výrobky v závislosti na příchuti náplně, což dobře ilustruje dvojice Brumíků od Opavie. Zatímco meruňkový si vystačí s 0,58 %, mléčný obsahuje již 0,83 % soli. Na stejný typ či značku se tedy spolehnout nelze,“ upozorňuje Hoffmannová.

Lidský organismus potřebuje ke svému fungování okolo 1 g soli denně. V celosvětovém průměru jí dostává desetkrát více, v případě českých mužů dokonce šestnáctinásobek. Obsah soli proto patří k informacím, které musí být na obalu výrobku uvedeny povinně. Ovšem ani zákazník, který si k jejich prostudování vyhradí dostatek času, nemá vyhráno. Legislativa totiž dovoluje výrobci dobrovolně deklarovat i výživové údaje jedné porce. Vzhledem k tomu, že předpisy neříkají, jak velká je jedna porce, mají výrobci možnost určit si ji co nejmenší. Tak se na příslušné místo obalu často dostanou co nejpříznivější čísla. „Až na šest výjimek všechny produkty v našem srovnání nutriční údaje v porci uváděly a v drtivé většině případů se za ni považovala jedna sušenka či oplatka. Realisticky se k věci postavil Brumík, pro nějž je porcí celý obsah balení. Naproti tomu jiné produkty od Opavie jako například sušenky Bebe dobré ráno, porcují každý ze tří kusů v balení samostatně,“ uzavírá Hoffmannová.

Autor / zdroj: Helena Diesing

Doporučujeme

Razítka Hradec Králové - výroba razítek ON-LINE i na počkání

Výroba samobarvících razítek COLOP®, výroba razítek na počkání, mobilní razítka Pocket Stamp Plus, výroba razítek ON-LINE, razítka Colop Microban®, s ochranou antibakteriálním povrchem, ekologická razítka COLOP Green Stamp Line, a samozřejmě také Flashová razítka Colop EOS, až do velikosti tisk. plochy neuvěřitelných 89 x 121 mm s možným tiskem až 20 000 kopií! Kontakt 603 44 94 31, www.razitkahk.cz

S U M O s.r.o. - TECHNOLOGIE POD KONTROLOU. SPOLEČNĚ!

Společnost S U M O s.r.o. je součástí holdingové skupiny SUMO GROUP. Jsme společností s dlouholetou tradicí na českém i zahraničním trhu již od roku 1996. Našim zákazníkům nabízíme profesionální řešení na míru v oblasti průmyslového servisu nebo automatizace výrobních procesů, především v energetickém a chemickém průmyslu. Inovativní technologie a naše know-how pak zaručují, že své provozy máte pod kontrolou, ať už vyrábíte elektřinu, hnojivo nebo třeba semtex. www.sumosro.cz

DALŠÍ ČLÁNKY

Post

Výhru Hradce nad Slováckem řídil Pázler

Hradec Králové doma vydřel důležité tři body, když porazil Slovácko 2:1. Skóre utkání otevřel ve třetí minutě Jan Pázler z penalty. Stejný hráč rozhod

Post

Královéhradecký kraj zveřejní videozáznamy z jednání zastupitelstva

Rada Královéhradeckého kraje odsouhlasila možnost uchovávání a zveřejňování videozáznamu z jednání Zastupitelstva Královéhradeckého kraje včetně jeho

Post

Pacient je po přeložení z vrtulníku na emergenci za minutu a půl

Součástí programu výjezdního zasedání Výboru pro zdravotnictví a sociální politiku Senátu Parlamentu ČR byla ukázka předání nemocného na urgentní příj

Reklama

Reklama

PARTNEŘI

Razítka Hradec Králové - výroba razítek ON-LINE i na počkání Společnost S U M O s.r.o. www.ippolna.cz www.casopis-dracek.cz energy.akcenta.eu